divendres, 23 de febrer del 2007

RENFE i la llengua catalana. El terme catenària

La llengua catalana mai es perdrà. Ho demostra la continua i subtil normalització lingüística a la que, actualment, estem sotmesos. Tenim, per exemple, el famós programa de televisió "caçadors de paraulades" on TV3 demostra el seu exquisit gust a l'hora de promocionar la cultura catalana. També podem destacar els anuncis de radio, sobretot a RAC1, on ens ensenyen a parlar de forma correcta el català. Però el sorprenent és que organismes estatals (amb seu central a Madrid) com la RENFE també s'apunti a aquesta moda.

La tàctica de RENFE és la més trencadora i alhora la més agressiva. Basada en tècniques de màrqueting va introduint termes nous a la cultura catalana fent ús de la repetició continua del mot desconegut. Per exemple: CATENÀRIA. Jo desconeixia que existia un terme com catenària dins l'àmbit del ferrocarril.

Què és una corba catenària? És el traçat perfecte per a un arc en l'arquitectura, forma que va ser aplicada, entre uns altres i fonamentalment, per Gaudí. Per tant, és la forma elegant de descriure la forma que pren un cable estes entre dos pals a la mateixa alçada. Per fer aquest terme d'ús comú a la cultura, RENFE cada dia, cada dia i cada dia, el treu a col·lació. Però, és en pro de la cultura pel que cada dia es trenca una catenària o hi han problemes a la catenària (és a dir, per no dir que s'ha trencat un cable elèctric han buscat a quest recurs elegant).
Per tant, no ens hem de enfadar si arribem a la estació i arribem tard a la feina. Hem de tenir clar que és positiu per la cultura catalana i així ho entén la RENFE. Per això no es soluciona el problema definitivament!!!