dijous, 8 de febrer del 2007

Crònica de la Fira 2007 o Els Grans Misteris del Segle XXI: La marmota Phil i la Candelera (part I)

El dia de la marmota (Groundhog Day) és una festa d'arrel tradicional que es celebra als USA. La més coneguda, degut a la divertidíssima comèdia "Atrapado en el tiempo" (1993), és la que es celebra al poble de Punxsutawney, a l'Estat de Pennsylvania. En aquesta petita població cada 2 de febrer s'intenta predir la duració de l'hivern tenint en compte el comportament d'una marmota, la famosa marmota Phil. Si la marmota, al sortir del seu cau, no pot veure la seva ombra, degut a que el cel està encapotat, l'hivern acabarà de seguida. Si, pel contrari, el cel està clar i la marmota pot veure la seva ombra, s'espantarà i es tornarà a ficar al seu cau, llavors l'hivern durarà sis setmanes més. És una celebració curiosa i estranya, però no és l'única del dia...

A l'altra banda de l'Atlantic, justament a Molins de Rei. El mateix dia, es realitza la complexa i tradicional cerimònia d'inauguració de la Fira de la Candelera. Ho dic amb coneixementde causa ja que, el divendres passat, vaig tenir l'honor d'assistir-hi a la "tri-inauguració" de la fira de la candelera.

Bàsicament, aquest acte tradicional consisteix en fer una primera inauguració de la fira inaugurant l'exposició de l’Aula de Cultura de Caixa Penedès:"Les dones davant la guerra" (una exposició molt recomanable).

Després, com a segona inauguració de la Fira, s'inaugura l'estant de l'Ajuntament, que aquesta vegada estava situat al mercat municipal. Aquest any a l'estand, ens van delectar amb un video propagandistic i electoralista de les meravelles que han fet per la vila el tri-partit molinenc, oblidant-se, a propòsit, de detalls sense importància. Parlo del fet de que el PSC va ser partícip en l'aprovació i realització de part dels projectes que s'han fet seus (per exemple, el pas elevat sobre la via del tren, entre d'altres). Particularment no em vaig sentir ofès, és una maniobra política que els vilatans ja valoraran pròximament, però els que de veritat haurien d'estar intranquils són ERC i CiU, ja que li estan fent la campanya a Iniciativa. És a dir, el video és la materialització en imatges del programa electoral de la campanya de les municipals d'Iniciativa i aquí ERC i CiU s'han fet còmplices d'aquesta campanya.

Posteriorment, es va a la Fira d'Entitats, on hi són, entre d'altres entitats molinenques, tots els partits polítics de la vila (o quasi tots, faltava el PP) i es torna a inaugurar la Fira... El perquè de tanta inauguració, no el sé, però clar!!! Arriben eleccions i... Però no!, no vull especular... (Continuarà)