divendres, 26 de gener del 2007

Comentaris Econòmics: Què és un préstec amb carència?

En una pròxima entrada vull fer una reflexió sobre un punt d'interés de polítca municipal. Però abans, per deformació professional i amb el propòsit de que el meu futur comentari s'entengui millor, m'agradaria explicar que és un préstec amb carència.

Per definició, un préstec és una operació financera en la qual el subjecte actiu, o prestador (el Banc), fa entrega al subjecte passiu, o prestatari (la persona que demana el préstec al Banc), un capital i, a canvi, aquest es compromet a reemborsar en un termini concret, mitjançant desemborsaments successius, la quantia prestada i el pagament del preu o interès de la operàció financera. Aquests desemborsaments successius (que normalment són mensuals) es denominen termes amortitzatius o quotes d'amortització del préstec.

Sota determinats supòsits, pot donar-se el cas que el moment en el qual es contracta el préstec no coincideix amb l'inici dels pagament dels termes amortitzatius, sinó que durant un determinat nombre de períodes no s'efectua amortització de capital. El nombre de períodes transcorreguts des de l'inici de l'operació fins a l'inici de la devolució del capital prestat, és a dir dels pagaments, es denomina "carència".

En altres paraules, el Banc ens deixa els diners però durant un determinat període temps no paguem quotes d'amortització (podem pagar els interessos que es generen sobre el deute o no pagar res fins que passi el període de carència). Aquest tipus d'operacions de préstecs amb carència s'utilitzen sobre tot quan no és té líquid (diners) immediatement per poder satisfer el pagament dels termes amortitzatius, és a dir, volem fer una inversió, compra o qualsevol acció que no doni resultats immediats i, per tant, no tindrem diners per pagar quotes d'amortització, però en el futur sí que ingressarem diners i en tindrem prou recursos per poder pagar el prèstec. No oblidem que el préstec, encara que no el comencis a pagar, l'hauràs d'acabar pagant. És el típic préstec que demanen els estudiants quan volen fer un mestratge o un post-grau. S'ha de fer un desemborsament important i en aquell moment no dispossen de calers. Però, quan obtinguin la titulació guanyaran prou calers per poder pagar el prèstec.