dimarts, 9 de gener del 2007

Comentaris Econòmics (II): Els preus dels habitatges

Avui a "el Periodico" podem llegir una noticia prou interessant: "Los pisos usados suben el 8% en BCN y el 12% en la provincia". Això em porta a adonar-me de que darrerament, sempre que parlo amb algun company, la conversa, comenci per on comenci, acaba derivant cap al mateix concepte: Els preus dels habitatges. Sempre arribem a les mateixes conclusions: Els preus dels pisos han tocat sostre, no pot ser que creixin més, han arribat a un nivell insostenible i el pisos, avui en dia, són estremadament cars.

La sorpresa arriba quan al cap d'un temps et tornes a trobar amb aquell company, o companya, i el tema torna a sortir (com he comentat anteriorment, comencis per on comencis a parlar sempre acabes tractant el tema, es com un atractor estrany on totes les trajectòries tendeixen cap ell). Te n'adones, llavors, de que el preu dels habitatges, per contra del que pensaves, han continuat apujant-se (en aquest cas i segons "el Periodico" entre un 8 i un 12 % pels habitatges usats).

Però, l'apujada continua dels preus és el que en realitat ens ha de preocupar? que els preus dels pisos estiguin cars és el principal problema a considerar? Ens estem plantejant de forma correcta el problema?

Primer de tot anem a veure que entenem per preu, emulant al nou programa de TV3 "caçadors de paraules" busquem el seu significat:Es denomina preu al valor monetari assignat a un bé o servei. Per tant, dir que els pisos són cars no és correcte. Els pisos són cars degut a que hi ha gent que està disposada a pagar-los cars, en el moment que paga li assigna aquell valor monetari. Mig identificat el problema ens podem plantejar altres qüestions: baixaran els preus dels pisos? NO, degut a que sempre hi haurà algú disposat a pagar, sempre es farà mercat sigui al preu que sigui. Això, es deu al fet de qui accedeix al mercat. En altres paraules, el veritable drama del tema de l'habitatge és aquest: Qui pot accedir avui en dia a comprar un pis?.

L'accés a una vivenda, degut a l'elevat nivell de preus, només el podem exercir aquells/aquelles que ja tenen una vivenda, la venen i podem comprar-se una altre de més cara-gran-bonica-etc... Per tant, que s'apugin els preus dels pisos, pels que poden accedir, ja els hi és interessant, perqué els hi pagaran més pel seu.

En conclusió, a partir d'ara les meves converses derivaran cap al veritable problema d'avui en dia, L'accés a la compra d'habitatges i l'accés a la compra d'un conjunt de gent que necessita d'un pis per començar els seus projectes: la gent jove. No dels preus dels habitatges.

NOTA 1: En preu mitjà d'un pis a Molins es de, aproximadament, 4.000 euros (podeu visitar els links 1 i 2 per comprovar-ho).
NOTA 2: El problema ve del fet de que els habitatges són, en teoria, un bé de primera necessitat (de luxe ala pràctica degut als nivells de preus que estan assolint)
NOTA 3: Si no es podem fer mesures per abaixar els preus dels habitatges(ens carregaríem el sistema, ja en parlarem en una altre entrada) hem de promoure polítiques que facilitin l'accés a l'habitatge de lloguer, un lloguer amb un preu molt per sota del que hi ha ara.

1 comentari:

Administrador ha dit...

Salutacions Ferran... Et felicito pel teu blog i m'agradaria contribuir-hi amb comentaris.

En tot cas, et comento que he REobert el meu blog:

http://jordiespinosa.blogspot.com

Si t'agrada pots incloure el meu link al teu blog.