dimarts, 19 de febrer del 2008

Comentaris sobre el dèficit de la balança comercial

Avui m'agradaria comentar que de vegades parlar de temes econòmics, sobretot si no es te consciència del del que s'està parlant o quines són les connotacions o connexions amb d'altres conceptes econòmics, és perillós... Més que res perquè pots caure en el parany de cometre un error garrafal... i aquesta situació, encara és més greu, quan estem davant un procés electoral.

Ho dic, concretament, perquè l'altre dia a un programa de la televisió catalana sobre economia, van parlar de la balança comercial. La balança comercial és la diferència entre les exportacions i les importacions d'un país o regió, durant un període de temps concret. I es diu hi ha un dèficit comercial, quan la quantitat de bens i serveis que un país exporta es menor que la quantitat de bens que importa. El contrari, seria un superàvit comercial.

En aquest programa es parlava de que hi havia un dèficit a la balança comercial, comprem més que venem, i la lectura que es feia era molt negativa. Bé a partir d'aquí comentaré que tenir una balança comercial deficitària no ha de ser un problema en principi, s'ha de anar amb compte i explicar-ho tot. Però clar, ara es molt mediàtic parlar de Recessió Econòmica i fins i tot de Crisi... i el dèficit a la balança comercial és un factor que, segons alguns, recolza aquesta teoria.

Només dir que no estem ni en recessió ni molt menys en un període de crisi. El terme recessió denota un període de creixement negatiu del PIB d'una economia durant dos o més trimestres successius, la crisi es molt més greu. El que sí podem dir es que hi ha una desacceleració o ralentització de l'economia, és a dir seguim creixent en termes econòmics però no tant com abans.

Però retornem al tema, la balança comercial està en dèficit per dos motius principals.

Primer de tot, destacar que hi ha hagut una apreciació de l'euro enfront del dòlar espectacular, i això a ha fet que els productes de l'estranger resultin més barats i més atractius... però hem de mirar que importem i en aquest sentit, a Catalunya, destacar que un percentatge molt alt d'aquestes importacions, es realitzen en concepte de bens d'equipament per millorar la productivitat del teixit empresarial. Estem important bens d'equipament no articles de luxe.

D'altra banda, situats actualment en un període de ralentització o desacceleració de l'economia, com hem comentat, ens trobem que venim d'un model productiu basat en la utilització intensiva de mà d'obra barata, i ara competir amb d'altres economies en termes mà d'obra barata no és la opció més intel·ligent. Per això, s'està passant del model que fins ara hem viscut a un model on produir més eficientment. Aquest canvi s'està duent a terme introduint mà d'obra especialitzada, és a dir amb formació ocupacional, però també, i aquí lliguem amb l'anterior concepte, amb la importació de bens d'equipament que introdueixen l'innovació dels processos productius tradicionals.

En conclusió, no es tan dolent que tinguem una balança comercial deficitària, ja que és necessari per afrontar un canvi de model productiu basat en el coneixement i no en l'utilització intensiva de mà d'obra.