dimarts, 10 d’abril del 2007

Tintin en el món d'Hergé (...i Barcelona qué?)

El proper 22 de maig de 2007 es complirà el centenari del naixement de Hergé, el pare de Tintin. Es trist, però l’única cita que en guany commemora aquest esdeveniment és la molt recomanable exposició: "Tintin en el món d'Hergé" del Centre Cultural de Caixa Girona. Aprofitant el parèntesi de la Setmana Santa vaig poder degustar-la i us comento que és molt recomanable. Allà trobareu Dibuixos originals, fotografies, llibres, cartells, postals,... i un gran nombre d'objectes de la col·lecció del polifacètic i excèntric Jordi Tardà.

Comento, altre cop, que és molt trist que el 100 aniversari del creador d’una icona de la Bande Desinée, considerat com un dels grans artistes del segle XX, passi desapercebut a Barcelona. Una ciutat que es ven com l’avantguarda de l’art, moderna, detallista amb els grans autors... En aquest sentit Girona ha demostrat tenir molta més sensibilitat i estar a l’alçada. Tot això amb l’agreujant de que Barcelona és el centre editorial del còmic espanyol i que serà la seu l’esdeveniment més important d’aquest àmbit: el Saló Internacional del còmic. No es podria fer com a d’altres esdeveniments i ciutats?... A l'any Hergé, el Saló del Còmic de Anguleme (el més important de França) ret homenatge al pare de Tintin amb l'exposició: "Hergé, del viatge imaginari al viatge interior". Exposició que viatjarà després a Brussel·les i, posteriorment, a Ginebra. També, fa poc, el Centre Pompidou de París va acollir una exposició (gratis!!) sobre Hergé amb una mostra que constaba en una cronologia de l'autor i una aproximació temàtica al seu mòn imaginari. El centenari de Hergé serà celebrat, també, amb diverses emissions de segells de correus a Bèlgica, Suïssa i França, amb una obra de teatre a Londres i amb una comèdia musical a Holanda.

Però a Barcelona res de res... ni tan sols l’any del 75é aniversari, que també va passar desapercebut, es va editar cap llibre o àlbum commemoratiu, cosa que si es va fer a França. Això, diuen, es degut a la baralla que mantenen dues editorials amb els drets d’edició a l’Estat Espanyol (la mig agonitzant editorial Joventut i l’editorial Panini Comics) que ha sabut aprofitat molt bé una tercera (Zendrera Zariquiey). Aquest tira i arronsa sobre els drets manté el tema de l’edició de Tintin a Catalunya, molt fred.

Un apunt, "Tintin i les automòbils", ja presentada a Brussel·les, es podrà veure a Barcelona del 9 al 17 de juny de 2007, en ocasió del Saló de l'Automòbil. La mostra reuneix al voltant d'una vintena dels vehicles (cotxes i motos) retratats en els àlbums. Però serà una mostra d’automòbils d’època NO de Tintin.

Per tant, a un friki dels còmics i fan d’en Tintin aquesta situació l’afecta... sniff!!... Després diuen que els nois i noies d’avui en dia només juguen a la PSP… Clar si no saben el que és bo...

3 comentaris:

Jessica ha dit...

Buenos recuerdos...

Ferran Espinosa ha dit...

Estigueu tranquils, fans de Tintín, que s’ha subsanat el problema. Ficomic, gestora del Saló internacional del còmic ha programat un “Ciclo de conferencias sobre Hergé y Tintín“.

Anònim ha dit...

doncs pregunta-li al teu cap a barcelona, l'Heureu que es dels teus!!