dijous, 7 de desembre del 2006

Comentaris Econòmics (I): Apujades del Tipus d'Interès Oficial

Avui podem llegir a la premsa escrita que el BCE apuja els tipus d'interès fins arribar a una taxa del 3,5%. Així, per exemple, La vanguardia publica "El BCE sube los tipos hasta el 3,5% y Trichet advierte de que continúan bajos" i El Periodico:"Trichet dice que los tipos siguen siendo bajos tras el alza de hoy de 0,25 puntos, hasta el 3,50%".

Si tenim en compte que aquest tipus d'interès és el tipus d'interès que es pren de referència a l'hora de fixar el preu (o qüota) de les hipoteques noves i de les que s'estan pagant, podem considerar que l'efecte en l'economia espanyola de les noves apujades afectarà, sobretot, a les families que volen contractar una nova hipoteca i a aquelles que ja en tenen una. Amb l'objecte de tranquil·litzar l'opinió pública, els diaris afirmen que si les taxes s'apugen de forma moderada, el seu consum no tindria motiu per a ressentir-se. Però cal ser honest, aquesta afirmació només centra l'èmfasi en la demanada de noves hipoteques, per tant, la lectura seria que la gent no deixarà de contractar noves hipòteques (que es el que els interessa als bancs, no perdre clients); però, ens quedem a mitges, que passa amb els que ja en tenim una?... Sense cap mena de dubte, hem d'estar preocupats i sobretot per aquestes primeres apujades, on passem d'un 2% i escaig a un 3,5%. La diferència només és d'un 1,5%, però a efectes absoluts, és a dir, respecte de la qüantia que pagem mensualment, estem parlant de que la nostra qüota de la hipoteca passa a ser qüasi del doble. Efectivament, des de que van començar les apujades pràcticament s'han doblat les qüotes de les hipoteques (Nota: no passaria el mateix si estiguèssim amb tipus del 7% i passesim al 8,5%, la diferència continua sent del 1,5% però no significaria doblar la quota per fer-ho hauriem de passar del 7% al 14%).

Si pugen els preus de les hipoteques hom diu que els pisos no s'apujaran. Aquí s'ha d'anar amb cautela. Es diu que ara el mercat hipotecari s'està relaxant més i més. Personalment, fa poc vaig visitar un pis, al costat de l'Ajuntament, de 100 metres quadrats i el seu preu era de 600.000 euros (100 milions de les antigues pessetes, en altres paraules 1 milió de pessetes per metre quadrat). Per tant, des de el meu particular punt de vista els pisos continuen apujant-se. D'altra banda, mai baixaran els preus dels habitatges. Això també ho comento per aquells que inflen pit proposant polítiques amb l'objecte de que els pisos baixin de preu. Si les primeres residencies baixessin de preu es donaria peu a un efecte bola de neu que podria acabar destrossant el sistema bancari-financer i, de retruc, l'economia del pais (cosa semblant, però en un grau molt més lleu, ja va passar fa uns anys al Japó i al USA). Per tant, el sistema mai permetrà una baixada dels preus dels habitatges.

Això no es tot, la premsa escrita també coincideix en el fet de que els analistes consultats creuen que els tipus no han tocat sostre i que continuaran apujant-se al 2007, fins a superar el 4%.

En definitiva i com a resum, si els preus pugen sense parar i d'altra banda el preu de les hipoteques puja i, segons els experts, s'apujarà encara més, cal preguntar-nos: Quin es el panorama futur per als consumidors obligats d'hipoteques o, en altres paraules, Què els hi espera als nostres fills? la gent jove d'ara i la del futur podran mai tenir un lloc per viure?, ja no dic un pis de propietat sinó un lloc on poder dur a terme els seus projectes individuals i/o familiars.
Per acabar un últim apunt: Si no anem amb compte a nivell polític, el problema de l'accès a l'habitatge per part de la gent jove (i aquí tambè es podria afegir el problema del pagament de les hipoteques que ja existeixen) es pot agreujar encara més en els pròxims anys. És a dir, des de el punt de vista del govern (tant local, autonòmic o estatal) s'han de prendre mesures (polítiques) d'estremadíssima urgència en el camp dels habitatges i s'haurien d'haver pres per abans d'ahir. De quines mesures ja en tornarem a parlar, ho deixem per un altre comentari al Blog, però el mal gust d'aquesta noticia no el treu cap acudit del Liniers.