dimecres, 26 de setembre del 2007

Debat d’Orientació Política General

Començo aquesta entrada desitjant els molinencs i molinenques una Bona Festa Major!!

En quant a l’actualitat política destacaré que avui comença, al Parlament de Catalunya, el Debat d’Orientació Política General.

El president de la Generalitat, José Montilla, afrontarà avui, a partir de les dotze del migdia, el seu primer Debat de Política General. I ho farà incidint en "l'ambició nacional" i el "rigor sense renúncies" en el desenvolupament de l'Estatut i també amb l'anunci de noves mesures socials. Montilla, que ha preparat un discurs de 50 folis que s'espera que duri més de dues hores, acabarà la intervenció exposant la visió que té de la Catalunya del futur.

Aquest debat ve precedit de l’acord del Ministre Solbes i el Conseller Castells sobre el criteri pel qual s’ha de calcular el volum d’inversions públiques de l’Estat en el període 2007-2013, d’acord amb l’aplicació de la Disposició Addicional 3a de l’Estatut... i es tracta d’un gran acord.

Catalunya rebrà en concepte d’inversió pública de l’Estat 34.486 milions d’euros en set anys. L’any passat, quan encara no hi havia acord sobre la metodologia del càlcul de les inversions, se’n van pressupostar 3.195 i s’hi va incloure una clàusula que preveia que quan s’arribés a l’acord es compensaria la diferència en exercicis posteriors. Així, segons la metodologia acordada ens haguessin correspost 4.022 milions d’euros i, per tant, n’haurem de rebre 827 per compensar-ho. Aquí, gràcies al diari de Miquel Iceta, teniu l’acord sobre metodologia, el que suposa l’aplicació de l’acord amb efectes retroactius pel 2007, l’evolució dels darrers anys i la previsió pels propers set anys.

Però... Què va fer l’oposició? CiU, que porta unes setmanes de crisi interna entre CDC i UDC, va intentar desprestigiar l’acord però de forma molt barruera i se li va veure el llautó de seguida. Si recordem al 2007 havien reclamat 3.719 milions d’euros i finalment se n’han obtingut 4.022. Però, a més, en roda de Premsa el Portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Miquel Iceta, va fer públic el text d’una moció, presentada pel grup Municipal de CiU a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que reclamava 4.300 milions d’euros per a l’any 2008... I justament aquesta quantia és la que ha aconseguit el Conseller Castells amb aquest acord (gràcies al diari de Miquel Iceta aquí teni el text de la moció). Per tant, serà interessant com CiU planteja aquest debat per intentar subsanar les seves mancances polítiques dels últims dies.

El dia clau del Debat. El dijous serà el dia clau ja que l’Entesa s’ha de posar d’acord al respecte de les Propostes de Resolució que presentarà la Parlament. S’intentarà consensuar una proposta de resolució en dos dels temes més espinosos que afronta el govern: la interconnexió elèctrica amb França a través de la polèmica línia de molt alta tensió (MAT) i el Quart Cinturó. Finalment, esperem que tot quedi tancat per votar la proposta divendres, últim dia del debat.