Com a segona lectura recomanada parlarem de "La Mala Gente", l'última novel·la gràfica de Etienne Davodeau publicat per l'editorial Ponent Mon.
En aquesta obra l'autor ens explica la història del moviment obrer d'una petita regió de França, Les Mauges, per mitjà dels records dels seus pares sindicalistes, que són un exemple perfecte de la gent corrent, obrers que ràpidament van formar part de l'activisme obrer, un activisme molt relacionat amb l'església catòlica francesa.
Aquesta obra és també un reflex del pas d'una població rural a una societat industrial, de com la gent passa de treballar del camp a les fàbriques, de la relació entre l'educació que donava l'església amb el treball a la fàbrica i de com aquesta societat industrial s'esgota quan aquestes fàbriques deixen de ser rendibles; destacant el drama social que suposa deixar a gent, o pobles sencers, sense treball.
En resum, un document curiós, entretingut i apassionant sobre l'evolució del món laboral a França des de l'any 1950 fins al1981. Una França a la recerca de justícia i de progrés social, desde la fi de la IIª Guerra Mundial fins a l'elecció de Mitterrand, icone representatiu del socialisme francès. En definitiva, una obra que ajuda a entendre com és possible que a França la gent sigui capaç de mobilitzar-se fàcilment i, per exemple, fer canviar l'opinió irrevocable del seu govern i fer retirar contractes precaris.
1 comentari:
Parece que acabes de salir de Can Brians, mejor cambia la foto...
Publica un comentari a l'entrada